04.05.10. (HRT)

Čuvari bratstva i jedinstva


Na godišnjicu smrti Josipa Broza svjedoci smo svađe antifašista - jedni žele obilježavanje na Titovu grobu, drugi u mjestu njegova rođenja. Jedni tako polažu vijence u Beogradu, drugi su na komemoraciji u Kumrovcu. A ima i onih kojima mjesto obilježavanja ne znači mnogo. Spaja ih nostalgija na negdašnje jugoslavenske dane pod Titovim vodstvom. Upoznali su se preko interneta, ima ih u svim republikama i pokrajinama bivše Jugoslavije, pa i u dijaspori, a osnovali su, ni manje ni više, udruženje Naša Jugoslavija.Jugoslavija, kakva god da je bila, kažu u udruženju, bila je cijenjena u svijetu, imala je bolje zdravstvo, školstvo, radnička i socijalna prava. Neki objektivni pokazatelji utvrđeni fragmentarnim istraživanjima, govori politologinja Vlasta Ilišin, pokazali bi da su djelomično u pravu.

Dug Jugoslavije, život na kredit, redukcije struje, vožnja par-nepar, odlasci preko granice po prvi par traperica na Ponte Rosso, redovi za deterdžent, kavu, banane - sve to lako zaboravljamo. Baš kao i politički sustav u kojemu je glas aktivnoga partijca vrijedio dvostruko više u odnosu na glas običnoga građanina. Bio je to totalitarni politički sustav.

Današnji težak život na području bivše Jugoslavije i nekadašnji, prema udruzi, lagodniji, upravo je ponukao ove ljude na okupljanje. Članovi Naše Jugoslavije ne traže ponovno stvaranje Jugoslavije. Željeli bi bolju suradnju između bivših republika, možda konfederaciju. Usprkos njihovim htijenjima, vjerojatnost da Jugoslavija ponovno osvane malena je. Nikakva, rekli bismo. Bez obzira na to, članovi udruge Naša Jugoslavija i dalje okupljaju članstvo. Trenutačno ih je više od tisuću u svim bivšim republikama i pokrajinama, najviše u Sloveniji, najmanje u Makedoniji.

Današnji će dan, dan Titove smrti i prema nekima dan početka raspada Jugoslavije, obilježiti preko interneta komemoracijama u svojim mjestima stanovanja, videokomunikacijom iz različitih gradova i podsjećanjem na, za njih, velikog državnika uz kojega su nekad, kažu, bolje živjeli.

izvor: http://www.hrt.hr/index.php?id=48&tx_ttnews[tt_news]=72021&tx_ttnews[backPid]=1&cHash=218c332f96